Okno nas varuje pred poletno vročino, zimskim mrazom, vetrom… in pred vlomilci. Zato sta funkcionalnost in zaščita oken še posebej pomembni. Nanju pa odločilno vpliva okovje.

Policijska statistika ne laže- skozi okna in balkonska oz drsna vrata se zgodi več kot 80 % poskusov vlomov. Z kvalitetnim okovjem lahko vlomi ostanejo le pri poskusih.

S kombinacijo osmerokotnih zapirnih zatičev z gobasto glavo in varnostnih zapornih pločevin lahko protivlomne lastnosti oken razširite in individualno prilagodite. Z dodatki, npr. s kljukami za okna z možnostjo zaklepanja, zaščito pred navrtanjem, dodatnimi zapornimi pločevinami, lepljenim steklom, lahko s sistemom activPilot poskrbite za protivlomne rešitve do protivlomnega razreda RC3.

Pri izdelavi oken uporabljamo vrhunsko varnostno okovje ActivPilot nemškega proizvajalca WinkHaus. To odlično varnostno okovje (sistem gobica po celotnem obodu okna) zagotavlja visoko protivlomno zaščito vašega doma, okovje pa je mogoče tudi naknadno po želji stranke nadgraditi v še varnejši razred RC2.

1. Osnovna varnost za strešna in mansardna okna

2. Protivlomna zaščita RC1 za okna in težko dostopna, zunaj vidna balkonska vrata v nadstropju

3. Protivlomna zaščita RC2 oz RC3 za pritlična okna in okna v kleteh in kletnih etažah ter balkonska vrata

prednosti okovja
okovje winkhaus

Prednosti okovja ActivPilot

 • Protivlomna zaščita – vsi varnostni zaporni elementi so opremljeni z jeklenim mostičkom. Varnostne stopnje lahko naknadno nadgradite do varnostnega razreda WK2.
 • Preprosta nastavitev – osemkotni zaporni element omogoča hitro in natančno reguliranje pritiska krila na okvir in sicer z roko, brez kakršnega koli orodja (za zimsko-letno nastavljanje tesnjenja). ActivPilot je edinstveno okensko okovje s tem zapirnim sistemom v svetovnem merilu.
 • Visoka kakovost in odlična površinska zaščita elementov – visok nivo kakovosti okovja Winkaus ActivPilot potrjuje test trajnosti RAL. Zagotavlja vam, da ste kupili dolgotrajen in kakovosten izdelek.
 • Prihranek energije – z ActivPilotovim večstopenjskim prezračevanjem lahko okenska krila nagibate in fiksirate v različnih položajih. To omogoča trajen dotok svežega zraka brez omembe vrednih toplotnih izgub. Tako boste hkrati zavarovali svoje zdravje in vašo denarnico. Režno odpiranje lahko udobno nastavljate s kljuko od 35 do 140 mm.
 • Atraktivno oblikovanje – privlačno oblikovanje activPilotovih elementov okovja daje vašim oknom pridih ekskluzivnosti. Zaobljeni robovi so prijetno mehki in se zlahka očistijo.

Poleg standardnega okovja lahko na željo kupca vgradimo tudi

Winkhaus ActivPilot PADK sistem okovja

Tehnologija tega okovja omogoča poleg klasičnega odpiranja in nagibanja krila še tako imenovani vzporedni odmik krila od okvirja okna, ki okensko krilo za nekaj milimetrov odmakne od stičnih tesnilnih točk in tako omogoča pretok zraka po celotnem obodu okna. Na ta način se lahko vzpostavi kroženje zraka v prostoru: sveži zrak vstopa na spodnjem delu okna, umazani zrak izstopa na zgodnjem delu okna.
Odprtina za zračenje je velika le 6 mm, kar preprečuje prepih, loputanje oken, izboljša zaščito pred vlomom, varčuje z energijo in zagotavlja svež zrak v prostoru 365 dni v letu. Okovje je primerno za okna do varnostnega razreda WK2.

 • Varno prezračevanje: kljub temu, da prezračujete prostor, ste lahko z oknom opremljenim z okovjem PADK popolnoma varni pred vlomilci. Krilo se po celotnem obodu od okvira odmakne za 6mm, ob tem pa zagotavlja protivlomno zaščito vse do razreda odpornosti RC2. Jekleni varnostni zaporni elementi iz podjetja Winkhaus se ne vdajo vlomilcem.
 • Naj gre za ogrevanje ali hlajenje prostorov – vedno svež zrak v prostoru brez ogromnih temperaturnih izgub. Okovje PADK je resnično ugodna alternativa prezračevalnim sistemom. Možna nadgradnja sistema v avtomatsko – motorno odpiranje – okovje PADM
 • Brez žuželk, podnevi in ponoči. Okovje PADK odmakne krilo od okvirja za 6mm in sicer po celem obodu, na ta način pa preprečuje, da bi žuželke vstopile v hišo.
 • Ozka prezračevalna reža vzporedno odmaknjenega krila zmanjša nadležen zunanji hrup za dobrih 30 % v primerjavi z običajno nagibno odprtim oknom.

Primerjava standardnega in PADK okovja

Jekleni varnostni zaporni elementi po obodu okvirja vlomilcem otežijo, da bi okensko krilo odprli s pomočjo vzvoda. Poleg tega je odprt položaj okna od zunaj težko opazen, zato lahko poskrbite za stalno in varno prezračevanje.
Poslovne stavbe lahko zdaj prezračujete tudi ponoči. A tudi kopalnice, kuhinje in kleti vaših domov lahko trajno prezračujete brez nevarnosti vlomov.
Poleg tega pozimi zračenje za dovod svežega zraka v stanovanjske prostore porabi veliko dragocene toplotne energije. Pri okovju PADK svež zunanji zrak v prostor doteka počasneje in enakomerneje, hkrati pa se ogreje na sobno temperaturo. Izguba energije je zato občutno nižja kot pri oknu, odprtem na nagib. Enako je tudi pri klimatiziranih prostorih, v katere običajno svež zrak dovajate le ponoči, preden jih pred vročino zaprete.

Winkhaus ActivPilot Control

Winkhaus ActivPilot Control okovje lahko uporabljate kot neodvisni alarmni sistem, ki opozori, v kolikor se okna nepričakovano oz. nekontrolirano odprejo ali pa kot kontrolo zapiranja oken in s tem zmanjšanje porabe energije.

Winkhaus ActivPilot Select

Winkhaus ActivPilot Select – nova generacija skritega okovja. Gre za popolno zakrito vrtljivo nagibno okovje, razvito na osnovi ActivPilot Concept okovja, s čimer izrablja vse prednosti tega okovja.

Očem skrita inovativna tehnika

 • Estetska oblika oken brez vidnih delov okovja – celo pri velikih, težkih okenskih površinah
 • Patentirana tehnologija
 • Stabilnost in izredna življenjska doba, dokazani na preizkusih in v praksi

Dodatki za okovja

Sistem okovja activPilot ponuja veliko možnosti individualnih rešitev. Zaradi modularno sestave okovja lahko preprosto dopolnjujete dodatne funkcije – tudi naknadno.

Večstopenjsko zračenje
Z dodatno vgrajenim elementom lahko okno okoli horizontalne osi odpremo v več stopnjah. Na ta način prostore zavarujemo pred morebitnimi neurji ali vlomilci.

Zapora odpiranja
Zapora preprečuje, da bi krilo odprli okoli vertikalne osi, tega se lahko odpre le na nagib. Dobrodošla varnost za otroške sobe, vrtce…

Dvo in trofunkcijski element
Varovalo preprečuje napačno rokovanje. Vgrajeni nased pa poskrbi za natančno naleganje krila v okenski okvir. Pri trofunkcijskem elementu je dodana funkcija zaskočnika balkonskih vrat.

Dodatna varnost
Z enostavno zamenjavo zapirnih elementov lahko povišamo varnostno stopnjo